Leta i den här bloggen

2014-01-05

Colgin Cellars IX Estate Napa Valley Red Wine 2010

Colgin Cellars gundades 1992 av Ann Colgin och dåvarande maken Fred Schrader1. På den tiden gjordes vinerna på köpta druvor i ett vinmakarkooperativ. Ann och Fred gick skilda vägar 1997, samma år som hon träffade nuvarande maken Joe Wender. Tillsammans köpte de 1998 egendomen IX Estate som ligger i St. Helena2. Helen Turleyvar Colgin Cellars första vinmkare och det är hennes förtjänst att vinerna fått kultstatus. Hon efterträddes 1999 av sin assistent Mark Aubert4 som i sin tur efterträddes av sin assistent, nuvarande vinmakaren Allison Tauziet 2007. David Abreu5 är vingårdsmanager och Bordeauxbaserade önologen Alain Raynaud6 anlitas som konsult.

Vinifieringen är neoklassisk. (Jag har hört av mig till Colgin Cellars och bett dem förtydliga samt bistå med mer teknisk information om IX Estate Napa Valley Red Wine 2010). Idag produceras fyra röda viner: Cariad Napa Valley Red Wine, Tychson Hill Vineyard Cabernet Sauvignon, IX Estate Napa Valley Syrah och IX Estate Napa Valley Red Wine. Svensk importör är Divine, men tyvärr finns det för tillfället inga viner från Colgin Cellars att köpa på Systembolaget.
 
 
IX Estate fick sitt namn efter sitt jordlottsnummer, men passande nog så gifte sig också Ann och Joe på egendomen den 9/9 år 2000. IX Estate Napa Valley Red Wine 2010 består av 63% cabernet sauvignon, 20% merlot, 11% cabernet franc och 6% petit verdot från den egna vingården med samma namn. Detta vin fick 100 poäng av Robert Parker med motiveringen "The 2010 IX Estate is another perfect wine." (Cariad Napa Valley Red Wine 2010 och IX Estate Napa Valley Syrah 2010 belönades också med 100 poäng.)
 
Jag dekanterade vinet och lät det stå i fyra timmar varav sista halvtimmen i kylen. Doften är djup och ursprungstypisk. Smaken är fruktig med toner av blyerts och svarta vinbär och en underton av druvskal. Kroppen är sprängfylld, tanninerna kännbara och alkoholen väl integrerad. Det här är ett av de bästa viner jag druckit så tyvärr för Ann som inte längre gillar att hennes viner ges epitetet "kult"  så tror jag att hon får leva med det. Däremot tror jag inte att vinet kommer att bidra till den "trickle-down hedonism" som Kelli White skriver inspirerats av Kaliforniens kultviner eftersom det har uppenbar lagringspotential.
 
Skyhöga prislappen på 3999 kr ska sättas i relation till att Colgin Cellars viner har en genomsnittlig värdeökning på 80% sedan 2002 enligt Ann själv. En låda med IX Estate Napa Valley Red Wine 2007 som också belönats med 100 poäng av Robert Parker såldes på Stadsauktions vinauktion i december för 24000 kr eller 4000 kr flaskan. Det innebär en värdeökning på drygt 100% (priset vid lansering var $290). Min bedömning är således att IX Estate Napa Valley Red Wine 2010 är en bra investering för den som är ute efter en sådan. Till dig som är hedonist säger jag avnjut idag eller om 30 år.

1Fred Schrader är en före detta konst- och antikvitetshandlare och grundare av inte bara en utan två vinproducenter med kultstatus, Colgin Cellars och Schrader Cellars.
2St. Helena är ett American Viticultural Area (AVA) i den norra delen av vindistriktet Napa Valley i delstaten Kalifornien. (För en förklaring av beteckningen AVA se inlägget om Heitz Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007.)
3Helen Turley är Kaliforniens kanske bästa vinmakare och den mest mytomspunna. Hon producerar vin under den egna etiketten Marcassin. (Marcassin har ingen hemsida.)
4Mark Abuert är en av Kaliforniens bästa vinmakare. Han producerar vin under den egna etiketten Aubert Wines.
5David Abreu är en av Kaliforniens bästa vinmakare och delstatens högst ansedda vingårdsmanager. Han producerar vin under den egna etiketten Abreu Vineyard.
6Alain Raynaud är en av Bordeaux mest respekterade önologer. Han producerar vin under den egna etiketten Château du Parc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar