Leta i den här bloggen

2013-12-30

K Vintners Milbrandt Syrah 2011

K Vintners grundades 2001 av Charles Smith. Egendomen ligger vid foten av Blue Mountains i Walla Walla Valley1Charles blev intresserad av vin när han som ung arbetade i restaurangbranschen; ett intresse han kultiverade under tiden han bodde i Danmark och jobbade som band manager åt bl.a. The Ravonettes. Han är självlärd vinmakare, men fick hjälp med att komma igång av duktige Christophe Baron2. Idag räknas K Vintners som en av de bästa producenterna i delstaten Washington.

Charles Smith arbetar under devisen "It’s just wine, drink it". Idag produceras ett flertal röda viner under etiketten K Vintners varav merparten är rhone rangers. Jag hänvisar er till K Vintners hemsida för namn och mer information. Svensk importör är Handpicked Wines och Milbrandt Syrah 2011 (nr. 75435), Motor City Kitten Syrah 2011 (nr. 75675) och The Boy Grenache 2011 (nr. 473510) finns alla i Systembolagets beställningssortiment.
 

Millbrandt Syrah 2011 består av 100% syrah från vingårdarna Northridge och Sundance i Wahluke Slope3Vinet lagrades på franska ekfat varav ca. 25% var nya i 11 månader innan buteljering. Detta vin har mig veterligen inte betygsats av någon känd vinkritiker, men årgång 2010 fick 91 poäng av Jeb Dunnuck på eRobertParker.com med motiveringen "Lively, delicious and easy drinking, it should be enjoyed over the coming 5-7 years."

Jag lade flaskan i kylen en halvtimme. Doften har noter av aceton och bär. Smaken är ren och bärig med toner av grönt te och örter. Kroppen är medelfyllig till fyllig och tanninerna mjuka, men alkoholen är inte helt integrerad. Jag har tyckt om de flesta av Charles Smiths viner jag provat, men Milbrandt Syrah 2011 är ett undantag. Prislappen på 249 kr är rena rånet.

1Walla Walla Valley är en AVA i den södra delen av vindistriktet Columbia Valley i delstaten Washington. (För en förklaring av beteckningen AVA se inlägget om Heitz Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007.)
2Christophe Baron är allmänt erkänd som den bästa vinmakaren i delstaten Washington. Han producerar vin under den egna etiketten Cayuse Vineyards.
3Wahluke Slope är en AVA i den centrala delen av vindistriktet Columbia Valley i delstaten Washington. (För en förklaring av beteckningen AVA se inlägget om Heitz Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007.) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar