Leta i den här bloggen

2013-12-18

Domaine du Pégaü Cuvée Laurence 2009

Domaine du Pégaü grundades 1987 av Laurence Feraud och hennes far Paul. Familjen har dock tillverkat vin betydligt längre än så och anorna går tillbaka till 1700-talet. Idag rankas egendomen som en av de bästa producenterna i Châteauneuf-du-Pape och samtliga fem årgångar av prestigevinet Cuvée1 da Capo har belönats med 100 poäng av Robert Parker.

Laurence håller hårt på traditionen och vinifieringen är klassisk. Tre röda viner produceras regelbundet: Cuvée Réservée,  Cuvée Laurence  och Cuvée da Capo. Cuvée Réservée görs varje år medan kvalitén på druvorna avgör om det är Cuvée da Capo eller Cuvée Laurence som tillverkas. Svensk importör är Origo Wine och ett fåtal flaskor av Cuvée Réservée 2009 (nr. 99184) och Cuvée Laurence 2009 (nr. 90140) finns att köpa på Systembolaget.


Cuvée Laurence består precis som Cuvée Réservée av 80% grenache, 6% syrah, 4% mourvèdre och resterande del andra druvsorter vilka tillåts odlas i Châteauneuf-du-Pape. Skillnaden är att Cuvée Laurence lagras på gamla ekfat i ytterligare två år (fyra totalt) innan buteljering i syfte att göra den tillgänglig direkt. Årgång 2009 av detta vin fick 98 poäng av Jeb Dunnuck pa eRobertParker.com med motiveringen " … the 2009 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Laurence is incredible stuff."

Jag dekanterade vinet och lät det stå en halvtimme i kylen. Doften har noter av stall, läder, bär och charkuterier. Smaken är bärig och kryddig med en underton av fat. Kroppen är medelfyllig till fyllig och tanninerna mjuka, men alkoholen är inte helt integrerad. Jag tycker att det är gott med rustika viner som Cuvée Laurence 2009 på vintern, men prislappen på 744 kr är för hög.

1Cuvée betyder vinfat, men kan också vara en benämning på en specifik druvblandning eller ett vin av högre kvalité relativt något eller några av producentens övriga viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar