Leta i den här bloggen

2013-12-26

Heitz Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007

Heitz Cellar grundades 1961 av Joseph Heitz och hans hustru Alice. Egendomen ligger i St. Helenaoch vinodlingen är certifierat ekologisk. 'Joe' utbildade sig till önolog vid UC Davis och räknas till de verkliga pionjärerna i Napa Valley. Han var bl.a. först med att lansera ett vin med ett vingårdsnamn, Martha's Vineyard. Det har usetts till ett av 1900-talets 12 bästa av Wine Spectator. Joe gick bort år 2000 i sviterna av en stroke och efterträddes som vinmakare av sin son David.
   
Idag produceras fyra röda viner: instegsvinet Napa Valley Cabernet Sauvignon, Trailside Vineyard Cabernet Sauvignon, Ink Grade Vineyard Zinfandel och prestigevinet Martha’s Vineyard Cabernet Sauvignon. Svensk importör är Hjo Grosshandel och Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007 (nr. 75316), Ink Grade Vineyard Zinfandel 2008 (nr. 72570) och Martha’s Vineyard Cabernet Sauvignon 1991 (nr. 74546) finns att köpa på Systembolaget.
 

Heitz Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007 består av 100% cabernet sauvignon från de egna vingårdarna. Vinet lagrades på amerikanska ekfat i ett år och på franska ekfat i två år innan buteljering. Detta vin fick 94 poäng  av Anders Melldén på Livets Goda med motiveringen "Snyggt rik. Sötfruktig, lång och god samtidigt som det finns gott om elegans." Av vinbloggarna så publicerade Svenssonsmakaren nyligen en väldigt positiv recension.

Jag dekanterade vinet och lät det stå i två timmar varav sista halvtimmen i kylen. Doften har noter av fat och frukt och är för mig ursprungstypisk. Smaken är laddad med bigarråer, fat och kryddor. Kroppen är fyllig, tanninerna mjuka och alkoholen väl integrerad. Heitz Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007 är ett gott vin och 399 kr är inget överpris.

St. Helena är ett American Viticultural Area (AVA) i den norra delen av vindistriktet Napa Valley i delstaten Kalifornien. Beteckningen AVA innebär att området är designerat för vinodling och har distinkt geografi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar