Leta i den här bloggen

2013-12-29

Reynvaan Family Vineyards In the Rocks 2010

Reynvaan Family Vineyards grundades 2004 av gifta paret Mike och Gale Reynvaan. Egendomen ligger i Walla Walla Valley1. Vinmakare är Gales son Matt som vann en plats på L'Ecole No. 41 under en golfrunda 2003. Han har sedan dess arbetat ihop med flera av delstaten Washingtons mest berömda vinmakare som Charles Smith2 och Christophe Baron3. Nämnde Christophe Baron har anlitats som konsult sedan starten.

Reynvaan Family Vineyards är förvisso ingen rhone ranger4, men Matts viner tillhör den kategorin och förebilderna för hans vinmakeri finns i den norra delen av Rhône. Idag produceras fem röda viner: Foothills Reserve, Stonessence, In the Rocks, The Contender och The Unnamed. Svensk importör är Vinopia och In the Rocks 2010 går att privatimportera via Systembolaget.


In the Rocks 2010 består består av 95% syrah och 5% viognier från den egna vingården med samma namn. Druvorna samjästes och vinet lagrades på franska ekfat varav ca. 15% var nya i 18 månader innan buteljering. Detta vin fick 95 poäng av Michel Jamais på Livets Goda (motivering saknas). (Livets Godas specialbilaga om delstaten Washington skriven av just Michel Jamais är för övrigt väldigt läsvärd.)

Jag dekanterade vinet och lät det stå i två timmar varav sista halvtimmen i kylen, men tycker inte att det vinner på att 'luftas' idag. Lagra det hellre i ytterligare ett eller två år. Doften har noter av bär och charkuterier. Smaken är fruktig med toner av charkuterier. Kroppen är fyllig, närmast köttig, tanninerna mjuka och alkoholen väl integrerad. In the Rocks 2010 är ett riktigt gott vin som kommer att bli ännu godare med tiden. Det är väl värt 543 kr (styckpris för tre flaskor).

1Walla Walla Valley är en AVA i den södra delen av vindistriktet Columbia Valley i delstaten Washington. (För en förklaring av beteckningen AVA se inlägget om Heitz Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon 2007.)
2Charles Smith är en av de bästa vinmakarna i delstaten Washington och den kanske mest karismatiska. Han producerar vin under de egna etiketterna Charles & Charles, Charles Smith Wines, K Vintners, Secco Italian Bubbles och ViNO.
3Christophe Baron är allmänt erkänd som den bästa vinmakaren i delstaten Washington. Han producerar vin under den egna etiketten Cayuse Vineyards.
4Rhone Rangers är en ideell organisation som förespråkar amerikanska viner gjorda på någon av de 22 druvsorter som är hemmahörande i vindistriktet Rhône.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar